…STE

…STE

…STE

Een van de leukSTE programma’s op televisie is het Klokhuis. Als je het niet kent: NPO 3 18:23. In het Klokhuis worden kinderzaken niet kinderachtig uitgelegd waardoor het voor volwassen ook leuk is. Een van de vaste rubrieken is ‘…STE’. De grootSTE vis, het kleinSTE gebouw, de eerSTE mens. Een echt buitensport onderwerp heb ik nog niet voorbij zien komen. Laat mij dan maar daarover de eerSTE zijn.

Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat ik voor het goede doel – kindsoldaten in Sierra Leone – de Mont Blanc beklom. Met 4876 meter is dit de hoogSTE berg van Europa. Ik heb vliegangst dus hiermee heb ik waarschijnlijk ook mijn top bereikt. Om die top te beklimmen kocht ik een paar La Sportiva Evo bergschoenen. Een vette categorie D en daarmee de zwaarSTE schoenen in mijn schoenenkast.

Nu staan er meer schoenen in mijn schoenenkast. De meeSTE zijn B- en C-schoenen om lekkere wandelingen mee te maken in de bergen. Veel ondersteuning aan de enkels en zolen waar geen steentjes doorheen komen. Mijn Hanwag Ancash’s zijn echte all-rounders en daar heb ik mee op de Vatnajökull in IJsland gelopen. De Vatnajökull is de grootSTE gletsjer van IJsland en tevens de gletsjer met het meeSTE volume in Europa. En Reykjavik is met een gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur van 1.9 graden de koudSTE stad van Europa.

Nu denk je bij B- en C-schoenen al snel aan de ‘koudSTE, stijlSTE en lastigSTE’ gebieden en toch is dat niet helemaal terecht. Toen ik een tijdje geleden naar de bergen en woestijn van achtereenvolgens Oman en Israël mocht voor een paar mooie trektochten, leek het me niet verstandig dat op mooie lichtgewicht A-stappers te doen.

Op zoek dus naar luchtige en lichte zware alleskunners. Die vond ik in de wereld van de militaire spullen. Onze jongens zitten ook op de warmSTE plekken van deze aardkloot. Sindsdien loop ik met lekker weer op zandkleurige Lowa Elite Deserts. Het zijn ook de enigSTE schoenen in mijn kast die ISO gecertificeerd zijn! In het woestijngebied Rub Al Khali – het Lege Kwartier – dat vanuit Saoedi Arabië langzaam de grens met de Oman over kruipt, heb ik met 47 graden Celsius ook mijn hoogSTE tempratuur ooit gevoeld.

Mijn laagSTE temperatuur beleefde ik het Finse Rovaniemi: -27 graden. Ik hou van het Hoge Noorden. Lapland:  het stilSTE en eenzaamSTE gebied. Daar wandel ik op een echt Scandinavisch product: de Lundhags Jaure High. Met een schachthoogte van 29 centimeter zijn het mijn hoogSTE schoenen. En om eerlijk te zijn: het zijn ook mijn duurSTE schoenen. En dat met alleen leer, geen Gore-Tex. Tijdens mijn eerSTE tocht met hen – rond de Kebnekaise, Zwedens hoogSTE berg – hoorde ik mijn raarSTE inloopritueel: je moet er eerst in plassen. Geeft niets, de geur gaat er weer uit met Lundhags vet. Teer, tabac en whisky; de lekkerSTE geur ever!

En nu ik het toch over …STE heb. Met zijn oprichting in 1912 is Carl Denig de oudSTE buitensportwinkel van Nederland. Buiten begint dus al heel lang… juist in Amsterdam.

About the Author

85 Comments

Leave a Reply