39.000 kilo overgewicht

39.000 kilo overgewicht

39.000 kilo overgewicht

Eindelijk, voorjaar. Alle tekenen wijzen er op. Een zachte groene gloed over bomen en struiken, fel gele krokussen die vrolijk over mijn grasveldje kijken, vogels die druk bezig zijn met partnerkeuze en nestbouw. En….in het Land van Maas en Waal zie ik de eerste wandelaars weer trainen. Kilometers maken voor de Bloesemtocht op 22 april en natuurlijk voor de Nijmeegse Vierdaagse.

Als spulletjesgek kijk ik altijd naar wat buitenmensen dragen en in het bijzonder wat ze aan hun voeten hebben. ‘Hoe herken je een Nederlander in Oostenrijk?’, vroeg een huttenwaard mij eens. Hij wachtte mijn antwoord niet af: ‘Aan zijn zware bergschoenen!’ Hij heeft gelijk. Wij Nederlanders lopen het liefst op bergschoenen met overgewicht. Niet alleen in de bergen, maar ook thuis bij het uitlaten van de hond. En bij voorkeur ook nog waterdicht dankzij een of ander membraan. Bij de wandelaars die ik nu om me heen zie, is dat niet anders. Zware wandelschoenen, waterdicht.

En er is natuurlijk wat voor te zeggen. Zware schoenen bieden veel ondersteuning, gaan lang mee en je zal maar eens een beekje moeten doorkruisen. Enne, je bent tenslotte ook een echte wandelaar met dergelijke schoenen.

En toch vind ik dat het anders moet. Wandelschoenen voor de bergen zijn andere schoenen dan de schoenen waar we hier mee lopen. In Nederland lopen we vlak en vaak op verhard; zelfs als het een pad is! Rotsen komen we hier al helemaal niet tegen. Dit heeft gevolgen voor de schoenen. Omdat we vaak op verhard lopen is demping veel belangrijker om lichamelijke klachten te voorkomen. Een zool moet wel stabiel zijn, maar juist niet té stijf zijn. Hij moet lekker met de voet en de loopbeweging mee rollen.

En de schoen moet vooral lichter zijn. Een beetje bergschoen weegt zo’n 700 gram… per stuk! Een lichte wandelschoen zo’n 375 gram. Bij elke stap die je zet, scheelt dit 325 gram die je omhoog moet tillen, vooruit moet bewegen en moet afremmen bij het neerzetten. Op een lichtere schoen heeft de zwaartekracht gewoon minder vat. Neem de Vierdaagse van Nijmegen. Elke dag 40 kilometer, dus 40.000 meter. Zeg dat er drie passen in een meter gaan, dan levert dat 40.000 x 3 x 325 gram= 39.000 kilo die je minder hoeft te verplaatsen. Elke dag! En minder gewicht met je mee zeulen is pure energie besparing.

Zo worden de Bloesemtocht en Nijmeegse Vierdaagse een peulenschil en blijven je echte bergschoenen in topconditie voor de vakantie in Oostenrijk. Daar laten we natuurlijk trots zien dat we Nederlanders zijn en heerlijk kunnen wandelen op onze zogenaamd ‘te zware’ bergschoenen. Imago telt immers ook!

About the Author

Leave a Reply